یک الگوی بهشتی
همهی ما شهید بهشتی را به عنوان نمادی از صبر و شکیبایی و تحمل مخالف میشناسیم. شهیدی که به رعایت انصاف در برخورد با مخالفان مشهور است. کسی که همگان را از تندی و تندخویی در مقام بحث و گفتگوی با دیگران برحذر میدارد. همو که دربارهی شیوهی صحیح بحث و گفتگو میگوید:
«خو بگیرید به اینکه آرام، منطقی و روشن سخن بگویید. منظورم از آرام سخن گفتن این است که انسان همیشه مواظب حق باشد و حرف بزند؛ یعنی با تقوا سخن بگوید. منظورم از آرام سخن گفتن، سخن گفتن در شکل و شمایل و خصلت متقیان، خداترسان، حق پرستان و کسانی است که همواره در هر کلمه و در هر رفتار، و حتی در هر ژست، مراقب این هستند که مبادا حق آسیب ببیند. حق که آسیب نمیبیند؛ مبادا اینها از حق تخطی کنند.(1)... برخوردها باید منصفانه، منطقی، آرام، متین، روشنگر، امکان فکر گسترده دادن باشد. تحجر، تعصب، جمود، مطالب را زود در چارچوبهای محدود آوردن و تاختن، هرگز نمیتواند آهنگ تربیت مدرسه باشد... شما آقایان چگونه معارف فعلی خودتان را برای شناخت حق، در تمام جزییاتش، آنقدر بالغ میدانید که اینقدر پرخاش میکنید؟! شنیدهام شما رفقا به هم پرخاش میکنید، اصلاً ولنگاری میکنید. کِی ولنگاری راه به راه آوردن انسانها به حق است که شما از حربهی ولنگاری استفاده میکنید؟(2)»
چند وقت پیش تیتری را در یکی از سایت ها مشاهده کردم که به یک مشکل اجتماعی اشاره کرده بود ولی متاسفانه خطاب به خاطیان از واژه توهین آمیزی استفاده شده بود . به نظرم برای ارشاد ، راهنمایی یا انذار کسی زبان نرم و مودبانه بیشتر اثرگذار خواهد بود.